UKV Logo

Udruženje
Kompozitora
Vojvodine

Aleksandra Vrebalov je dobitnica prestižne nagrade Grawemeyer Award  za kompoziciju

06/01/24 | Aktuelnosti, Nagrade, Promocije

Veliko nam je zadovoljstvo i čast da objavimo da je naša uvažena članica Udruženja kompozitora Vojvodine, Aleksandra Vrebalov,  dobitnica prestižne nagrade Grawemeyer Award  za kompoziciju Missa supratext za devojački hor, gudački kvartet i ozvučenu testeru.

Ovu izuzetnu nagradu dodeljuje Univerzitet Luisvil od 1985. godine zahvaljujući fondu koji je osnovao Henry Charles Grawemeyer, industrijalac i preduzetnik. Nagradu su u prošlosti dobili neki od najuglednijih svetskih kompozitora kao što su K. Penderecki, V. Lutoslavski, P. Bulez, Đ. Kurtag, Luis Andrisen i drugi.

Glasanje za ovu nagradu vrši se u tri kruga. U prvom su eksperti sa Univerziteta Luisvila, u drugom renomirani dirigenti, izvođači i kompozitori, uglavnom prethodni dobitnici ove nagrade. Treći krug glasanja rezervisan je za ljubitelje savremene muzike koji nisu profesionalci, ali su njeni veliki poznavaoci i poštovaoci. Njihovo učešće u dodeli nagrade tražio je sam Grawemeyer ističući da „velike ideje ne pripadaju ekskluzivno domenu akademskih eksperata“.

Delo Missa supratext Aleksandre Vrebalov praizveo je čuveni Kronos kvartet zajedno sa Horom devojaka San Francisko 2018. godine. O njemu je predsednik odbora za dodelu Grawemeyer nagrade, Matthew Ertz, rekao da „ističe univerzalnost ljudske ekspresije kroz muziku, prevazilazeći jezik, stil ili tradiciju. Aleksandra Vrebalov spaja različite harmonije, ritmove, stilove i improvizaciju, potvrđujući svoju odanost muzici i odanost jedinstvenosti svih stvari.“

Missa supratext izvedena je u Novom Sadu u Gradskoj koncertnoj dvorani 22. decembra 2023. godine. U izvođenju su učestvovali ženski glasovi Novosadskog kamernog hora, dečji ženski hor Muzičke škole Josip Slavenski, gudački kvartet (Bojan Glušica, violina, Sergej Šapovalov, violina, Jožef Bisak, viola i Kristina Tokodi, violončelo),  te Sonja Kalajić koja je svirala na zvučnoj testeri.

Dirigenti koji su pripremili koncert bili su Božidar Crnjanski i Ljiljana Stojmenović.