UKV Logo

Udruženje
Kompozitora
Vojvodine

UKV

Pedeset

Godina

Postojanja

O nama

Osnivanje

Osnivanje Udruženja kompozitora Vojvodine u Novom Sadu na početku sedme decenije 20. veka desilo se kao logičan sled utemeljenja različitih organizacija vezanih za kulturu grada.

Među njima je presudna bila institucionalizacija muzičkih škola, ponovno pokretanje rada Opere Srpskog narodnog pozorišta posle Drugog svetskog rata, delovanje Muzičkog centra Vojvodine sa kamernim ansamblom i Vojvođanskom filharmonijom, te brojnih drugih udruženja i organizacija koje su podstakle kompozitorsko stvaralaštvo u Vojvodini, muzički amaterizam, a zatim i izvođaštvo i pisanu reč o muzici.

Osnivačka skupština

Osnivačka skupština Udruženja kompozitora Vojvodine, prvobitno Udruženja kompozitora Srbije – Sekcije za SAP Vojvodinu, održana je 8. juna 1971. godine u Novom Sadu.

Ovom sastanku prisustvovalo je 14 članova, od kojih su ostali zabeleženi Rudolf Bruči, Ivan Kovač, Nikola Petin, Karlo Krombholc, Erne Kiralj, Oskar Pandi, Stevan Radosavljević, Anton Eberst, Jožef Hadik i Jovan Adamov kao potpisnici osnivačkog akta, uz zapisničara Korneliju Pandi.

Početak rada

Udruženje je zvanično počelo da radi 8. maja 1972. godine pod registarskim brojem 174, iako je već gotovo godinu dana, kako je naglašeno u aktu, imalo „pravila sekcije“ i statut.

Prisutni članovi – kompozitori različitih žanrova, etnomuzikolozi, muzički pisci – pri potpisivanju osnivačkog akta već su svojim donekle različitim profesionalnim orijentacijama,6 ukazali i na različite aspekte aktivnosti članstva, te na ravnopravan značaj i tretman umetničke, pop, džez i narodne muzike među članovima, uz obavezno prisustvo muzičkih pisaca i medijskih poslenika kao važnih aktera u promociji muzičke umetnosti u Vojvodini.

Reprezentativno udruženje u kulturi

UKV je dobitkom statusa reprezentativnosti 2019. godine, pored osnovnih aktivnosti, dobilo mogućnost utvrđivanja i dodele statusa samostalnog umetnika, čime je steklo vrlo važnu ulogu u ostvarivanju prava „samostalaca“ na teritoriji Vojvodine u oblasti muzičkog stvaralaštva, prilično marginalizovane oblasti, posebno kada je u pitanju umetnička muzika.

Ovo je u praksi konkretno značilo da je UKV dobilo mogućnost da obezbedi socijalno, penziono osiguranje i zdravstvenu zaštitu za one članove koje nisu zaposleni i nemaju privatnu firmu ili preduzeće.

Ovaj status obnavlja se svake 4 godine.

Više o našem udruženju možete pročitati u knjizi “Udruženje kompozitora Vojvodine – 50 godina postojanja”, dostupnoj u PDF formatu na ovom linku.