UKV Logo

Udruženje
Kompozitora
Vojvodine

Predstavljene tri knjige sa trista dečjih pesama Jovana Adamova

19/05/23 | Publikacije, Aktuelnosti, Promocije

Jovan Adamov, naš čuveni kompozitor i dirigent, ogroman učinak u bogatoj i sadržajnoj radnoj karijeri začinio je jedinstvenim delom: u tri knjige smestio je 300 kompozicija namenjenih najmlađima i tako načinio antologiju dečje poezije na srpskom jeziku u savremenom muzičkom izrazu.

Svaka knjiga, „Čudesna je dečja mašta“, „Neka pesma leti“ i „Prvo školsko zvono“ sadrži po stotinu pesama za decu od Čika Jove Zmaja, Desanke Maksimović, Miroslava Antića, Ljubivoja Ršumovića, Dragana Lukića, Pere Zupca, Dobrice Erića, Radeta Obrenovića, Pavla Jankovića Šoleta, Todeta Nikoletića i, kako Adamov ističe, gotovo svih naših pesnika iz čitanki, kao i onih novije generacije.

Svaku od knjiga prati i CD sa po 26 muzičkih matrica, tako da, kada deca nauče pesmu, mogu i sami da je pevaju uz originalnu muziku.

Knjige su predsavljene u gradskoj koncertnoj dvorani u Muzičko baletskoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu, novembra 2022.

Nastupili su horovi predškolaraca “Suncokreti” i školaraca “Bajićevi slavuji” koji su vođeni Anom Kovačić pevali pesme Joce Adamova.